Tuesday, 26 February 2013

Women and Bags

Assalamualaikum..

Hello everyone.. Wanita dan handbags memang tak boleh dipisahkan, betul tak? jarang la tengok wanita berjalan tanpa handbag. Kalau tak bawa handbag rasa macam tak lengkap je kan? tu takde, ni takde.. Kalau I sendiri la kan.. bermacam2 stuff yang I kena bawak everywhere.. So handbag ada kemestian bagi I sebab macam2 yang I kena bawak.












Today, 27th February kan.. hujung bulan must be dah gaji kan. So I nak share with U those yang sangat sukakan handbags, senang uolls nak pilih while shopping nanti. Kalau I sendiri I pilih handbag jenis ni.



Ok lah.. jom kita tengok jenis2 handbags atau bags yang ada di pasaran yang selama ni kita tahu pakai je kan, but never know nama dan jenis2nya.

BRIEFCASE
Yang ini bukan lah dari kalangan handbag idaman wanita, tapi don't be suppised. Sekarang wanita sangat up to date dengan kerjaya mereka. So, dah ramai wanita yang bawa briefcase ke pejabat dan ke shopping complex bila bertemu client. Baru nampak berkaliber kan..



BAGUETTE BAG
Handbag macam ni mempunyai ciri2 slim, kecil dan bertali pendek. Sesuai digayakan di majlis yang funky macam birthday party ke, sesuai jugak untuk pergi shopping those yang selalu shopping banyak. So tak sesuai la kalau nak bawa beg yang besar.

BOWLING BAG
Asalnya bag ni untuk orang yang suka main bowling, tapi sekarang dah jadi trend untuk bawak pergi short travel atau pergi picnic.

BUCKET BAG
Beg macam ni adalah jenis jerut dan bertali sederhana, tak terlalu pendek dan tak terlalu panjang. Biasanya beg macam ni berbentuk bulat dan panjang dan mempunyai tali yang agak lebar.


CLUTCH BAG
Clutch bag adalah jenis beg yang paling digemari terutama bagi wanita yang gemar menghadiri majlis2 rasmi, candle light dinner dan seumpamanya, kerana beg jenis ini mempunyai rekaan paling feminin dan bergaya mewah. This is one of my favorite bag.

DUFFEL BAG
Beg jenis ini biasanya orang bawa pergi travel.. selalunya material beg ni adalah kulit. Compartment lebih besar dan handy.


HOBO BAG 
I panggil beg ni beg kemik sebab design hobo beg ni adalah kemik di bahagian tengah. Beg macam ni biasanya berbutang magnet dan sederhana besar. Sesuai bawa pergi window shopping..!!

COSMETIC BAG
Rasanya beg ni semua orang tahu kot.. untuk letak barang2 make up la kan.. biasa beg ni simpan kat rumah jek. Kalau pergi ke mana2 beberapa hari dah senang nak bawak. Angkat je masuk dalam travel bag. 

 SATCHEL BAG
I love this kind of bag.. I sendiri pakai handbag jenis ni. beg ni mempunyai pemegang yang bulat biasanya, luas dan mempunyai tapak yang lebar. Sesuai bawa ke mana2 sahaja bagi mereka yang mempunyai banyak barang penting,

SHOULDER BAG
Bag macam ni slim jek, mempunyai tali yang sederhana panjang biasanya sampai ke paras pinggang dan digantung di bahu.. Bag ni jadi trend di kalangan remaja.

MESSENGER BAG
Dulu beg ni digunakan untuk menghantar surat.. Kalau uolls perasan la.. Tapi sekarang ni beg ni dah jadi trend. Actually boys memang suka guna beg macam ni, tapi ada jugak sesetengah girls yang funky and trendy jugak dah berani gayakan beg ni.

TOTE BAG
Mempunyai characteristics yang besar macam Hobo bag, tapi lebih kemas. Beg ni jugak dikenali sebagai Shoppers. So sesuai bawa pergi shopping. Bertali pendek yang biasanya hanya di bimbit atan disangkut pada pergelangan tangan.

ATHLETIC BAG
Yess.. beg untuk bersukan. Kenapa beg sukan besar ye? sebab selalunya kita akan bawa boyyle water yang besar, baju persalinan, kasut sukan, stokin dan sebagainya.. thats why la.. 

BACKPACK BAG
 Bag jenis ni biasa budak2 pakai pergi sekolah.. tapi tak sama sebab ada pelbagai rekaan dan jenis. Boleh sangkut di kedua2 bahu, biasanya time kita bawa buku atau barang yang agak berat, beg ni yang paling sesuai dah selesa.

WRISTLET
Wristlet ni more to beg duit yang mempunyai tali kecil yang boleh digantung di pergelangan tangan. 

SLINGBAG 
Beg ni biasanya di pakai menyimpang atau accross. Mempunyai tali yang panjang dan labuh. Berbentuk slim dan easy going.
Ok guys.. so uolls dah tau lah nak beli beg apa petang ni kan? I hope dapat membantu uoll berfesyen. ok lah.. see u in the next topic.. Daaa...




Monday, 25 February 2013

Quotes of the Day About Life

Assalamualaikum..

Whatever life gives you,just be STRONG and pretend that you are OKAY. Remember, strong wall shakes but never collapse.


Life always offers you second CHANCE.. its called TOMORROW


There are 3C's in life.. CHOICES, CHANCES, CHANGES. You must make a choice to take a chance or your life will never change.


I fall, I rise, I make mistake, I live, I learn, I've been hurt but I'm alive. I am human and I'm not perfect but I'm thankful that I'm perfected by others.


Let your light shine, Be a source of strength and courage, share your wisdom. Radiate love.


It isn't what you have, or who you are, or where you are, or what you are doing that makes you HAPPY or UNHAPPY. Its is what you think about.


If you want to be TRUSTED, be HONEST. If you want to be honest, be TRUE. If you want to be true, be YOURSELF.


Life is like a camera, just focus on what's important and capture the good times, develop from the negatives and if things don't work out, just take another shot.


No matter how hard things may seem, there always something GOOD coming around the corner.


Life is 10% what happens to you and 90% how you respond to it.


If you want to change the FRUIT, you have to change the ROOT. If you want to change the VISIBLE, you have to change the INVISIBLE first.


Take every CHANCE you get in LIFE, because some things only happen ONCE.

Thursday, 21 February 2013

Berniaga Tak Semestinya Kena Minat

Assalamualaikum..

Apa khabar uolls today? Hopefully u will have a great great day. I teringin sangat nak cerita about how we interpret the word BUSINESS?? mestikah minat baru buat? tak minat tak perlu buat?

Ok lah.. macam mana pulak dari sudut peluang? katakan la kita tak ada job kan, atau kita dah kerja tapi still tak cukup.. itu nak bayar, ini nak bayar, adik kat universiti call tak cukup duit, mak ayah sakit pulak.. Anak baru nak masuk sekolah.. Sampai bila kita nak hadap this situation kan? Masih lagi perlu pertimbangkan ke? 

"Tak apa lah.. makan la apa yang ada..Aku tetap tak minat"

Actually sekarang ni bukan soal minat atau tak minat, tapi soal tanggungjawab. Sebenarnya kan, rata-rata orang la kan, termasuk I sendiri pun buat bisnes bukan sebab minat sebab because of tanggungjawab sebab I rasa I perlu buat kalau I nak ubah hidup I.

Ramai yang tak sedar, actually kebanyakan kita semua rasa tanggungjawab bekerja and bagi duit dekat parents RM200-300 tu dah cukup.. Frankly speaking, yang tak bagi pun ada.. betul tak? Cuba kita fikir balik apa yang kita boleh dapat dengan amount tu? Sekali beli barang runcit dah habis. What about keperluan2 lain parents kita? Thats why buat bisnes bukan sebab minat tapi sebab nak bantu penuhi keprluan keluarga untuk lebih selesa.. begitu jugak la dengan orang sekeliling kita.


Allah turunkan peluang melaliu kita and bagi kita nampak, so grab the chance. Jangan tunggu lagi dan percayalah.. dengan bisnes ni along the way, semakin u buat semakin u  minat. 

I sendiri pun pada mulanya buat bisnes sebab I xde job. Asben I kerja and OT smp malam almost everyday. and almost everyday jugak la I cried tengok my husband kerja berhempas pulas. Thats why I decide, once I dah buat bisnes ni.. no turning back. Now, bukan setakat minat, I dah jatuh cinta dengan this business yang betul2 mengubah our life. From zero to hero, from nobody to somebody.
BELIEVE ME..!!

We all sentiasa ada back-up dari mentor dan yang paling bestis our group is young, fun and happening sangat.. banyak sangat activity menarik yang we all buat, bukan setakat cari duit sahaja. Seriously I bet u akan jatuh cinta dengan bisnes ni.


And.. Actually la kan.. kerja yang kita buat hari2 tu, tak kira la apa pun career kita kan, mostly 80% because of income, nak cari duit nak tanggung keluarga, bukan sebab minat pun. Even my husband pun sendiri, kalau diberi peluang memang nak quit. Siapa yang tak nak duduk rumah kan, having time freedom dengan isteri dan anak2 kan.

So thats why I nak share my opinion laa.. memang lah kita boleh memilih apa yang kita nak buat dalam hidup kita, tapi tak semestinya pilihan yang kita buat itu adalah yang terbaik. Selagi ada peluang untuk menjadikan kita yang terbaik, tak salah kalau kita grab sebab peluang yang baik bukan selalu datang kepada kita..!!

Wednesday, 20 February 2013

Siapa Sebenarnya Hanis Haizi




Assalamualaikum..

Hows your day my beautiful ladies..?? Today I nak kongsi cerita sikit la. Selalu nya I tunjuk je gambar beliau kat FB kan tapi I tak pernah cerita pun siapa si dia tu kan.. Artis ke? datin ke?

Actually she is my leader, CDM Hanis Haizi. She is the best leader in Premium Beautiful Business ever. Kenapa I cakap macam tu? best sangat ke CDM hanis Haizi ni? Kalau uoll tanya I memang I akan cakap YESSSS..!! She was so special sebagai seorang wanita, seorang ibu, seorang isteri, seorang usahawan dan seorang pemimpin.

Pernah menghiasi surat khabar Berita Harian " HANIS JANA PENDAPATAN 6 ANGKA" , Majalah Nur " SEMPENA HARI IBU SEBAGAI IBU CONTOH" dan baru2 ni Majalah Nona keluaran March "I LIVING MY DREAMS".. Jom baca entry yang I ambil dari kisah luahan hati CDM Hanis sendiri.

****************************************************************************************

As you all know I used to be a housewife. Lepas graduate, I malas nak kerja. Coz at that time I was pregnant. Dah nak dekat 7 bulan time tu, so I tot maybe i just relax je kat rumah. plus memang confirm la x de org nak hire pregnant women kan. I really enjoy my first pregnancy. Boleh bangun tido sesuka atii akuu..


Then tup tup... hariz pun selamat dilahirkan. Becoming a mother is not easy. Tambah2 si hariz at that time x nak tido malam!! Oh noo... macam mana nak masuk kerja kalau macam ni? Plus i'm fully Breastfeed him.. so i tot maybe i could give myself a break for 6 months maybe?? hubby agreed.


Duk rumah, is the bestest thing ever! Yes! you boleh bangun sukati pukul berapa u nak, pakai baju tido pagi petang siang malam. No one bother. I enjoy staying at home walaupun gaji i at that time 3 angka sajork. uhukkk


dulu pekerjaan suri rumah ku ini dipandang hina


as time goes by, hariz dah masuk 7-8-9 bulan.. Hubby tanya bila u nak kerja? Now i dah memang takde mood langsung nak kerja. Kepala hotak aku dah mula berkarat. And term2 engineering pun sudah ku lupakan. Oh no. Macam mana nak masuk kerja ni??

And the next thing i know.. hariz is already 1 years old.. Me? Still stuck at home with no progress. Except jadi mak. The truth is I MEMANG MALAS NAK KERJA. I malas nak bangun awal2 pagi, redah jam. I don't like to work for people. I malas nak buat benda yang sama tiap2 hari.It is just not me.

In fact I lagi suka belajar dari kerja. I told my hubby i nak sambung my master. Dia ok jer. Search punya search i nak belajar kat Finland. Nape finland, sebab FREE!! yes all Scandinavian countries semuanya free for education. ngeheee

And one day, i tengah scroll2 my FB.. or Friendster kot. I tengok my friends.. Uniten or TIKL semuanya ada PROGRESS. some of them engineers.. lecturers.. or sambung masters kat overseas ade yg tengah buat phD pun! Bukan perasaan hasad dengki ok. PHD. At the age of what 25?!! Akuu???????? dimanakah aku berada? Oh noooo!!!!!! goshhh i felt soo down n down down berhari2.. aku nanges. Meratapi nasib. Salah siapa? No one!! I have no income (ade la takat nuffnang punya haha), no house, no car, no job NADA!!!

And then i pray so hard every day mintak Allah bukakkan pintu rezeki. I want my life back. I nak jadi somebody yang boleh dibanggakan. Tak kesah la dalam apa2.. bidang..

Then one fine day... a friend of mine sms me

Babe ko nak tak buat side income RM3000 sebulan

Dalam hati : wwoooo RM3000 is what i need! Since aku malas kerja. RM3000 pun jadik lah.

I terus sign up and no turning back.

Fast forward TWO years plus... later...........

dari RM3000 (my first pay)
*
*
*
*
First bonus jadi CDM!

*
*
*
*
*
*
*
*
combine hubby and wifey income..:)


dengan car fund for the WHOLE LLIFE, Wawasan bonus (bila ade 6 leg bergerak), Traveling foc tak yah cakap lah.. and many more!

My first Beemer 3 Series



My latest Beemer F10



Here I am Today.



with my group now expanding syukur sangat2...business partners ALL OVER MALAYSIA, infact berada di Aussie, Brunei, Singapore and UK!



HONG KONG 2 BUS FULL with BUSINESS PARTNERS!

Alhamdullilah! I'm so blessed with my life. I think ada hikmah kenapa i tak kerja dulu... otherwise I takkan jumpa this wonderful bizz! My life has change 360 degree! Not only I changed, but those yang bersama-sama hanis dari awal sehingga kini pun sama2 turut berubah! Syukur!!

With the right determination and guidance you will be succeed!!! Yeahh I believe that!!

A man can be as great as he wants to be. If you believe in yourself and have the courage, the determination, the dedication, the competitive drive and if you are willing to sacrifice the little things in life and pay the price for the things that are worthwhile, it can be done.InsyaAllah!

Masa akan menentukan segalanya!! Gunakan masa sebaik-baik mungkin else dia akan terbuang dan berlalu macam tu je!

-hanis-

***************************************************************************

So we all dah tahu kan siapa dan bagaimana perjalanan bisnes Hanis, beliau bukan la artis, bukan la mak datin tapi sekarang dah jadi online celebrity.. Group Hanis sekarang dah semakin berkembang, great number of participant of Green Leaders Group. Even General Manager Hai-O sendiri pun kagum dengan kejayaan Hanis.

In Sha Allah.. Our akan berkembang di Singapura pulak. Tak ke dahsyat tu.. mana ada lagi usahawan wanita MLM yang buka academy sendiri kan.. Tapi Hanis buat.

So ragu2 lagi ke nak duduk di bawah pemimpin seperti hanis? I sendiri pun at the first time know her, I terus tak toleh belakang. I cakap dengan my hubby nak buat bisnes ni dengan group Hanis, I tak kira u bagi ke tak ke I tetap nak buat because this is the chance that we can change our life.

Alhamdulillah.. Ini adalah pilihan yang tepat dan keputusan terbaik yang I pernah buat dalam hidup I.. because my life totally changed.. I am no longer supermarket sales assistant with 3 figures.. I am now a housewife, businesswomen, business consultant with 4 figures income..!!

So let be part of us in GLAM, contact me

010-2311031

Monday, 18 February 2013

Diamond Seminar 2013

Assalamualaikum to olls..

Last Saturday I attend a big program organized by my great company Hai-O Marketing which is Go CDM Program 2013. This program is very special for those yang aim nak success at the right platform. Tak semua company boleh anjurkan program besar macam ni.. We all sangat berbangga sebab General Manager Hai-O Marketing Malaysia memilih our Green Leaders Group untuk menerima ilmu dan knowledge dalam program ini.. Go CDM program berlangsung di Sunway Resort Hotel & Spa.. Memang super duper best la Hotel ni. Siap dah boleh imagine nak design rumah macam mana.



Dalam beribu2 CDM di Malaysia, Hai-O memilih Group dari CDM Hanis Haizi. agak2 kenapa ya? of course sebab our group sangat hebat.. Kalau tidak masakan CDM Hanis boleh melahirkan hampir 20 orang CDM dalam masa 4 tahun sahaja?? Ini adalah record terbaik dalam sejarah Hai-O marketing. so dalam program ni 150 orang Diamonds telah hadir including me.. Just imagine, only 7 months running the business i am now " SHINE BRIGHT LIKE A DIAMOND "


Gambar ni we all bersama team CDM Hanis, CDM maisarah, CDM Nurul dan CDM Roslida.. my direct CDM je 4 orang.. Team kak Mai adalah the biggest team.


We begin at 9 pm and the opening speech is delivered by our General Manager Hai-O..

"I am proud of this group, this is the first event or program of Hai-O which is conducted in English and I am so happy. In terms of time management, in terms of number of participants, this group is the best so far.."

Dengar je dah rasa WOW..!! He talked about our group.. So, the opening speech make us feel so energetic, fresh and full of spirit. 

Our speaker on the seminar is Mr. Winston Wong, Former President of MBF Holdings Berhad and President of Malaysia Paper Merchant's Association. Now, Mr. Wong is a practitioner of network marketing and Founder of MLM Academy Sdn Bhd


Actually ramai yang misunderstood this industry of network marketing. Those yang ada negative thinking about MLM, this book is compulsory for you to read. 

" The difference between someone's opinion about MLM and what MLM really is, is like day and night" - Winston Wong

Lets see what else have been presented by Mr. Winston Wong.








yuppss.. I am proud to be in direct selling or network marketing or MLM.


Makanan pun sangat best.. so we all lagi lah energetic nak dengar part 2 punya seminar. Masa lunch sempat lagi discuss with my leader.. we all di ajar untuk make use every hour.. because time is chances, kalau wasting time maknanya kt melepaskan peluang..!!







For sure uolls nak tengok our great2 leaders punya appearance kan? lets see them..




All my leaders are DIAMONDS.. we have been given the same platform and the same opportunity. But why my leaders managed to success? because they work hard to achieve. So am I.. really want to be like them.


After seminar we have free photo shoot session, lets enjoy the pictures.










This is the best seminar so far.. Memang tak rugi I datang seawal pagi, untuk majlis ilmu macam ni. Alhamdulillah semua berjalan lancar hari tu.. Last word from me: 



Multilevel Marketing or network marketing Hai-O dah lama jadi misunderstood industry. WHY?? Mostly people will said MLM is using people, using friends to make money.. I am proud to be in direct selling because we do not make money from our friends, but we make money from the market.

It is about building ORGANIZATION, help to expand the NETWORK so that we can earn exponentially MONEY. Tiada langsung ciri2 mempergunakan sesiapa.. But if still have a mindset that those in MLM is being used.. we can choose to be USED, or to be USELESS.

Tepuk dada tanya selera.. see you in the next story..!!