Sunday, 24 March 2013

Tangan Kanan Ambil Bonus, Tangan Kiri Ambil Tanggungjawab

Assalamualaikum olls...

Pelik ke tajuk entry kali ni?? Bagi we all tak pelik la, dah biasa dan dah tahu apa itu TKAB, TKAT. hehehe...

Before I teruskan.. I panjatkan syukur yang tak terhingga kerana dipertemukan jodoh dengan bisnes ni yang sememangnya sangat2 berbeza dengan network marketing busines yang lain. Kenapa? Apa yang lain? bukan semua MLM tu sama ke?

Beberapa tahun dulu memang gempar kan.. banyak usahawan bisnes MLM yang dianiaya.. di tabur janji2 manis masa mula2 pelawa join bisnes, at the end.. di biar terkontang kanting keseorangan dan produk tak habis dijual. "Upline sedap2 makan bonus hasil usaha downline"

Itu adalah hakikat yang semua orang tahu, apa sebenarnya bisnes MLM.. semuanya NEGATIVE, NEGATIVE dan NEGATIVE. 

Oleh sebab itu, Syarikat Hai-O Marketing menganjurkan pelbagai seminar bimbingan dan tanggungjawab terhadap rakan kongsi untuk sama2 berjaya dalam perniagaan. We all di Green Leaders Group di bawah pengasas CDM hanis Haizi mengambil pendekatan yang POSITIVE dalam bisnes ini.. 

Kita sangat bertuah bernaung dibawah 2 empayar besar ini, yang rata2 memberi peluang kepada 90% bumiputera untuk menjadi usahawan berjaya..!!!


WE ARE GLAMPRENUER

Sewaktu menerima Anugerah SM/SSM

Sewaktu menghadiri GLAM class baru-baru ini menerima bimbingan dari pemimpin yang berjaya

Syukur ya Allah.. kami di GLAM di ajar untuk memikul tanggungjawab terhadap rakan kongsi, jangan pernah membiarkan rakan kongsi keseorangan, sentiasa turun padang membuat pemantauan, bimbingan dan bantuan.. pegang tangan rakan kongsi kuat2 dan tarik mereka naik ke atas..!! Itu concept kami di GLAM..

Tak dinafikan.. ada segelintir people mempersoalkan BONUS yang diperolehi oleh peringkat atasan hasil dari jualan atau usaha peringkat bawah.. tapi cuba kita ambil dari side yang positif.

1) Kebanyakkan pemimpin datang dari pelbagai negeri, datang turun padang untuk membantu anda, costing kan? dari segi travelling, hotel dan sebagainya..

2) Sesi memberi ilmu, personal touch.. perbincangan masalah dan sebagainya.. pemimpin beri dengan PERCUMA..!!!

3) Sometimes pemimpin sendiri pergi jumpa client anda, case client dari negeri jauh, kebetulan ada pemimpin terdekat. Anda ambil masa pemimpin bersama anak2nya, masa rehatnya.. dan itu pemimpin bantu dengan sangat berbesar hati.. kerana itu tanggungjawabnya.

4)  24-7 pemimpin bersedia menggunakan kredit telefon untuk bantu anda bercakap dengan client anda, sometimes anda stress dan pemimpin tak langsung berkira2 untuk telefon anda memberi kata2 semangat, mencari jalan penyelesaian tanpa meminta ganti pun kredit telefon itu.

Itu lah BONUS yang dibayar oleh company untuk pemimpin2 anda yang tidak pernah jemu dah putus asa membantu anda.. Jika kita semua sedar akan benda ni, rasanya kita nak mempersoalkan tak BONUS yang pemimpin dapat?

We all di GLAM bukan lah type "Goyang kaki dapat duit". Kalau our leaders macam tu, I don't think yang our group boleh berkembang besar in just 4 years.

Siap our leader Hanis Haizi keluar 4 majalah, appear di televisyen 3 kali only in 2 months...

Kita kena belajar menerima pembaharuan dalam industry, Walaupun sebelum ni sejarah bisnes MLM pernah berada di "dark zone" kita tak boleh anggap sampai bila2 pun bisnes MLM kerjanya menganiaya dan menipu orang.



Dalam setandan pisang, tak kan lah semuanya busuk kan... dan itulah resepi kejayaan kami di Green leaders Group. 

Secara kesimpulannya.. Bonus yang pemimpin dapat bukan lah dari hasil usaha anda, tapi hasil usaha bersama yang dibayar oleh syarikat.. Apabila anda berjaya, pemimpin anda cuma tersenyum bangga dapat melaksanakan tanggungjawabnya membimbing anda dan hanya dapat ucapan: 


"terima kasih leader" 



No comments:

Post a Comment