Monday, 15 April 2013

Its Rara's 1st Birthday

Assalamualaikum uolls.. 

Lama betul I tak update story mory the morning glory to uolls kan.. Ok k lah, today I nak share celebration pic of my lil Rara yang sambut 1st birthday on 5th April lepas.. 

Walaupun mama quiet busy masa tu, but I managed to settle all the things dan akhirnya dapat juga celebrate her birthday.

Mama and Baba je yang terlebih pose.. ekekeke

Sedikit makan2 yang berjaya di siapkan dalam tempoh 30 minit.

Ini lah puteriku yang sudah lapar.. makan kentang dulu before potong kek.

Sayang kamu sampai akhir hayat
Alhamdulillah.. Mama dan Baba doakan Rara menjadi anak yang Soleh.. taat pada Allah dan ibu bapa.. Bersemangat tinggi dan gigih berusaha. Moga jadi anak cerdik.. berjaya di dunia dan akhirat.. Amin..

Friday, 5 April 2013

Demam Shanghai FREE trip Menjadi-jadi

Assalamualaikum uolls..=)

Final stage telah pun tiba..!!! Masih sempat lagi uolls if nak penuhkan seat dalam flight ke Shanghai nanti.. Actually pakej Shanghai ni dah dibuka sejak Januari lalu, will be closed on 30 April 2013..


Still ada masa lagi uolls nak pergi nih..!!! sebab trip ni PERCUMA..!!! Trip bertaraf 5 star selama 5 hari dan 3 malam.. Just imagine anda menjejakan kaki ke tempat2 ini.. =)




Buat bisnes dengan Green Leaders Group memang best sangat, just imagine trip baru2 ni ke London Paris kan.. General Manager Hai-O tambah lagi extra 3 hari untuk GLAM terus bercuti.. dan ini tak ada dalam group lain.. Can u see betapa pentingnya our group dalam Hai-O???

Amazing kan.. So make sure uolls mesti jejak kaki ke shanghai k.. Nak tahu macam mane? Do contact me NOW..!!!


010-2311031 or whatsapp 014-9739886
www.facebook.com/chempaka.mohddin

Wednesday, 3 April 2013

Resepi Caramel Buttermilk Cake

Assalamualaikum.. 

Dah lama tak update resepi kan? so today I nak share with uolls resepi nak buat Kek mentega susu karamel.. 


Cara buat gula karamel:

Masukkan 1 cawan gula pasir dalam periuk, cairkan sampai keperangan, cair sepenuhnya dan agak sedikit mendidih.. Then masukkan 1/2 cawan air.. kacau lagi sampai gula betul2 nampak cair. Sejukkan..

Bahan-bahan kek:

Gula karamel
1 cawan mentega taanpa garam
2 cawan tepung naik sendiri
1 camca ovelette
3 biji  telur
1/2 cawan susu segar/susu cair
1 penutup esen vanilla

OK... Firstly pukul mentega dengan gula karamel sampai kembang dan smooth, then masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lg sampai kembang. After that masukkan esen vanilla dan ovelette, gaul rata2..

Dah sebati tu masukkan tepung, dan pitar dengan mixer sampai sebati dan tak berketul2. Akhir sekali masukkan susu.. kacau3 lagi..

Sediakan loyang pembakar yang dah di gris dengan mentega, kemudian bakar pada suhu 180 degree selama 40-50 minit..

Taddaaaaa...!!!


Nyum2.. tak banyak gambar masa ni.. Tapi memang yummy dan lembut jek kek nya, rasa kurang manis sebab guna karamel kan.. So selamat mencuba lah uolls.. mana tahu boleh buat minum petang hari ni.. Jumpa lagi..!!!






Tuesday, 2 April 2013

Mencuba Lebih Baik Dari Tidak Berbuat Apa-Apa

Assalamualaikum.. =)

Sebagai seorang manusia, pernah tak terlintas difikiran kita untuk melalui detik2 sukar, detik kesusahan, kepayahan dan sebagainya. Nobody wants to experience detik2 macam tu. Semua orang impikan nak hidup senang, gembira dan bahagia.. Tapi pernah tak terlintas jugak difikiran kita untuk mencuba ke arah itu??


Setakat cakap sahaja memang tak boleh.. "Bila lah nak rasa senang sikit..""Kenapa lah hidup aku ni tak berubah, dari dulu sampai sekarang tak pernah senang.." 

Kita kena keluar dari kepompong sebegini. Langkah pertama yang kita perlu buat ialah MENCUBA,,!!! Kalau kita sentiasa diselubungi rasa takut nak mencuba, sampai bila2 lah kita akan bawa ayat2 diatas tu bersama2 kita sepanjang hidup ini. 

Kegagalan yang terbesar apabila kita gagal untuk mencuba dan hanya menunggu keajaiban datang menyenangkan hidup kita. It is impossible..


Apabila kita mula mencuba, always tanamkan dalam diri.. "Aku tak akan berhenti mencuba, aku tak boleh fikir yang aku tak ada peluang untuk menang, untuk senang.." kata-kata dan pendirian yang positif menjadi dinding paling kuat agar semangat tak rapuh. So, make sure stay POSITIVE..!!


Ahha.. tu dia.. Memang lah tak ada seorang manusia pun yang tak pernah gagal. Gagal itu biasa, gagal lah yang membawa kita kepada kejayaan sebenarnya. Kerana gagal dalam percubaan lah yang memberitahu kita bahawa kita harus mencuba cara yang lain. Sekurang2nya kita mencipta HARAPAN dan IMPIAN.. 

Tapi kalau kita tak mencuba langsung, kita memang sedia maklum tahu yang kita tak akan ke mana-mana. Harapan dan impian lagi lah tak ada kan??


I just love this quotes.. Setiap kejayaan yang tercipta bermula dengan membuat keputusan untuk MENCUBA.. Kalau lah Sir Kolonel tu tak ketuk pintu rumah orang 1000 kali untuk memperkenalkan ayam gorengnya, do you think that u will enjoy eating in KFC today?? 

Tak ada kejayaan yang datang dengan mudah. Bila kita mencuba dan gagal, kita muhasabah diri balik.. "adakah aku sudah lakukan yang terbaik dalam percubaan ini?.."

Dan jangan sesekali takut untuk mencuba bila peluang ada di depan mata.. Kenapa perlu takut, adakah kita boleh ramal.. "Oh.. aku tak yakin dan tak mungkin aku boleh buat macam tu.." atau "emm... mustahil lah orang macam aku ni nak jadi macam tu.. aku hanya ditakdirkan untuk menjadi orang yang biasa2 sahaja.." 

COME ON.. WAKE UP..!!!!!!!!!

Whatever u do in your life, only u can make sure it happens.. Struggling with efforts and Doa, In Sha Allah YOU CAN..!!!

Believe in yourself, stay positive, be 'just do it' person, ignore all negativity... Just aim and dream one thing..

I WILL TRY THIS AND MAKE SURE THAT I WILL SUCCEED

Monday, 1 April 2013

Motivational Quotes of Mine

Assalamualaikum w.b.t

Motivational Quotes sangat penting untuk membangkitkan semangat. Kita tak perlu tunggu sesuatu yang besar datanag kepada kita kerana success will never come accidentally. We need to start, if kita hanya duduk menunggu tanpa apa-apa tindakkan, sampai bila-bila pun impian kita tak akan tercapai dan tinggal jadi angan-angan sahaja.  

Teringin tak nak pegang duit puluh ribu macam ni? This is not my money.. eheheh.. Masa ni I bantu my biz partner ambil stok premium beautiful corset.. Just imagine, how many women taking care of their health? The same way I did in this business. I started with change by grabbed the chance. Alhamdulillah, I did it.. on my way of making puluh ribu to ratus ribu into my account.

A bouquet of flowers.. hadiah from my DSM Fatin when I received SM/SSM Awards.. Its so meaningful. I started to build my dreams, it became bigger and bigger. I just aim that I want to build my own dreams, never give chance to others making their dreams by my efforts.

Perjalanan beribu batu bermula dengan langkah pertama.. Untuk membina impian hari esok mesti bermula pada hari ini..  untuk membina masa hadapan, mesti bayangkan tindakan kita pada hari ini. Jika tindakan kita pada hari ini sama seperti semalam, pastinya esok kita dah boleh jangkakan apa yang akan berlaku.. Cuba kita jadi extraordinary people, improve tindakan setiap hari.. Hari ni tak jadi, esok mesti buat cara lain pulak.. Will you expect what will happen tomorrow??

Siapa yang ada impian nak berjaya? cuba angkat tangan.. Haa... semua orang angkat tangan. Siapa yang tak nak berjaya kan, tak kisah lah berjaya dari segi apa pun, akademik ke, kerjaya ke.. Semua orang boleh bermimpi. "Bestnya kalau aku jadi itu.. jadi ini.. tapi..." " Bestnya kalau aku dapat pergi situ.. pergi sini.. tapi.." Berbeza tak dengan "Aku nak jadi macam si polan tu, macam mana ye? aku mesti cari jalan.." "Aku mesti pergi jugak ke situ suatu hari nanti, aku nak bawa keluarga aku sekali.. Aku mesti mula dari sekarang.."