Wednesday, 3 April 2013

Resepi Caramel Buttermilk Cake

Assalamualaikum.. 

Dah lama tak update resepi kan? so today I nak share with uolls resepi nak buat Kek mentega susu karamel.. 


Cara buat gula karamel:

Masukkan 1 cawan gula pasir dalam periuk, cairkan sampai keperangan, cair sepenuhnya dan agak sedikit mendidih.. Then masukkan 1/2 cawan air.. kacau lagi sampai gula betul2 nampak cair. Sejukkan..

Bahan-bahan kek:

Gula karamel
1 cawan mentega taanpa garam
2 cawan tepung naik sendiri
1 camca ovelette
3 biji  telur
1/2 cawan susu segar/susu cair
1 penutup esen vanilla

OK... Firstly pukul mentega dengan gula karamel sampai kembang dan smooth, then masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lg sampai kembang. After that masukkan esen vanilla dan ovelette, gaul rata2..

Dah sebati tu masukkan tepung, dan pitar dengan mixer sampai sebati dan tak berketul2. Akhir sekali masukkan susu.. kacau3 lagi..

Sediakan loyang pembakar yang dah di gris dengan mentega, kemudian bakar pada suhu 180 degree selama 40-50 minit..

Taddaaaaa...!!!


Nyum2.. tak banyak gambar masa ni.. Tapi memang yummy dan lembut jek kek nya, rasa kurang manis sebab guna karamel kan.. So selamat mencuba lah uolls.. mana tahu boleh buat minum petang hari ni.. Jumpa lagi..!!!






No comments:

Post a Comment