Thursday, 21 February 2013

Berniaga Tak Semestinya Kena Minat

Assalamualaikum..

Apa khabar uolls today? Hopefully u will have a great great day. I teringin sangat nak cerita about how we interpret the word BUSINESS?? mestikah minat baru buat? tak minat tak perlu buat?

Ok lah.. macam mana pulak dari sudut peluang? katakan la kita tak ada job kan, atau kita dah kerja tapi still tak cukup.. itu nak bayar, ini nak bayar, adik kat universiti call tak cukup duit, mak ayah sakit pulak.. Anak baru nak masuk sekolah.. Sampai bila kita nak hadap this situation kan? Masih lagi perlu pertimbangkan ke? 

"Tak apa lah.. makan la apa yang ada..Aku tetap tak minat"

Actually sekarang ni bukan soal minat atau tak minat, tapi soal tanggungjawab. Sebenarnya kan, rata-rata orang la kan, termasuk I sendiri pun buat bisnes bukan sebab minat sebab because of tanggungjawab sebab I rasa I perlu buat kalau I nak ubah hidup I.

Ramai yang tak sedar, actually kebanyakan kita semua rasa tanggungjawab bekerja and bagi duit dekat parents RM200-300 tu dah cukup.. Frankly speaking, yang tak bagi pun ada.. betul tak? Cuba kita fikir balik apa yang kita boleh dapat dengan amount tu? Sekali beli barang runcit dah habis. What about keperluan2 lain parents kita? Thats why buat bisnes bukan sebab minat tapi sebab nak bantu penuhi keprluan keluarga untuk lebih selesa.. begitu jugak la dengan orang sekeliling kita.


Allah turunkan peluang melaliu kita and bagi kita nampak, so grab the chance. Jangan tunggu lagi dan percayalah.. dengan bisnes ni along the way, semakin u buat semakin u  minat. 

I sendiri pun pada mulanya buat bisnes sebab I xde job. Asben I kerja and OT smp malam almost everyday. and almost everyday jugak la I cried tengok my husband kerja berhempas pulas. Thats why I decide, once I dah buat bisnes ni.. no turning back. Now, bukan setakat minat, I dah jatuh cinta dengan this business yang betul2 mengubah our life. From zero to hero, from nobody to somebody.
BELIEVE ME..!!

We all sentiasa ada back-up dari mentor dan yang paling bestis our group is young, fun and happening sangat.. banyak sangat activity menarik yang we all buat, bukan setakat cari duit sahaja. Seriously I bet u akan jatuh cinta dengan bisnes ni.


And.. Actually la kan.. kerja yang kita buat hari2 tu, tak kira la apa pun career kita kan, mostly 80% because of income, nak cari duit nak tanggung keluarga, bukan sebab minat pun. Even my husband pun sendiri, kalau diberi peluang memang nak quit. Siapa yang tak nak duduk rumah kan, having time freedom dengan isteri dan anak2 kan.

So thats why I nak share my opinion laa.. memang lah kita boleh memilih apa yang kita nak buat dalam hidup kita, tapi tak semestinya pilihan yang kita buat itu adalah yang terbaik. Selagi ada peluang untuk menjadikan kita yang terbaik, tak salah kalau kita grab sebab peluang yang baik bukan selalu datang kepada kita..!!