Tuesday, 26 February 2013

Women and Bags

Assalamualaikum..

Hello everyone.. Wanita dan handbags memang tak boleh dipisahkan, betul tak? jarang la tengok wanita berjalan tanpa handbag. Kalau tak bawa handbag rasa macam tak lengkap je kan? tu takde, ni takde.. Kalau I sendiri la kan.. bermacam2 stuff yang I kena bawak everywhere.. So handbag ada kemestian bagi I sebab macam2 yang I kena bawak.












Today, 27th February kan.. hujung bulan must be dah gaji kan. So I nak share with U those yang sangat sukakan handbags, senang uolls nak pilih while shopping nanti. Kalau I sendiri I pilih handbag jenis ni.



Ok lah.. jom kita tengok jenis2 handbags atau bags yang ada di pasaran yang selama ni kita tahu pakai je kan, but never know nama dan jenis2nya.

BRIEFCASE
Yang ini bukan lah dari kalangan handbag idaman wanita, tapi don't be suppised. Sekarang wanita sangat up to date dengan kerjaya mereka. So, dah ramai wanita yang bawa briefcase ke pejabat dan ke shopping complex bila bertemu client. Baru nampak berkaliber kan..



BAGUETTE BAG
Handbag macam ni mempunyai ciri2 slim, kecil dan bertali pendek. Sesuai digayakan di majlis yang funky macam birthday party ke, sesuai jugak untuk pergi shopping those yang selalu shopping banyak. So tak sesuai la kalau nak bawa beg yang besar.

BOWLING BAG
Asalnya bag ni untuk orang yang suka main bowling, tapi sekarang dah jadi trend untuk bawak pergi short travel atau pergi picnic.

BUCKET BAG
Beg macam ni adalah jenis jerut dan bertali sederhana, tak terlalu pendek dan tak terlalu panjang. Biasanya beg macam ni berbentuk bulat dan panjang dan mempunyai tali yang agak lebar.


CLUTCH BAG
Clutch bag adalah jenis beg yang paling digemari terutama bagi wanita yang gemar menghadiri majlis2 rasmi, candle light dinner dan seumpamanya, kerana beg jenis ini mempunyai rekaan paling feminin dan bergaya mewah. This is one of my favorite bag.

DUFFEL BAG
Beg jenis ini biasanya orang bawa pergi travel.. selalunya material beg ni adalah kulit. Compartment lebih besar dan handy.


HOBO BAG 
I panggil beg ni beg kemik sebab design hobo beg ni adalah kemik di bahagian tengah. Beg macam ni biasanya berbutang magnet dan sederhana besar. Sesuai bawa pergi window shopping..!!

COSMETIC BAG
Rasanya beg ni semua orang tahu kot.. untuk letak barang2 make up la kan.. biasa beg ni simpan kat rumah jek. Kalau pergi ke mana2 beberapa hari dah senang nak bawak. Angkat je masuk dalam travel bag. 

 SATCHEL BAG
I love this kind of bag.. I sendiri pakai handbag jenis ni. beg ni mempunyai pemegang yang bulat biasanya, luas dan mempunyai tapak yang lebar. Sesuai bawa ke mana2 sahaja bagi mereka yang mempunyai banyak barang penting,

SHOULDER BAG
Bag macam ni slim jek, mempunyai tali yang sederhana panjang biasanya sampai ke paras pinggang dan digantung di bahu.. Bag ni jadi trend di kalangan remaja.

MESSENGER BAG
Dulu beg ni digunakan untuk menghantar surat.. Kalau uolls perasan la.. Tapi sekarang ni beg ni dah jadi trend. Actually boys memang suka guna beg macam ni, tapi ada jugak sesetengah girls yang funky and trendy jugak dah berani gayakan beg ni.

TOTE BAG
Mempunyai characteristics yang besar macam Hobo bag, tapi lebih kemas. Beg ni jugak dikenali sebagai Shoppers. So sesuai bawa pergi shopping. Bertali pendek yang biasanya hanya di bimbit atan disangkut pada pergelangan tangan.

ATHLETIC BAG
Yess.. beg untuk bersukan. Kenapa beg sukan besar ye? sebab selalunya kita akan bawa boyyle water yang besar, baju persalinan, kasut sukan, stokin dan sebagainya.. thats why la.. 

BACKPACK BAG
 Bag jenis ni biasa budak2 pakai pergi sekolah.. tapi tak sama sebab ada pelbagai rekaan dan jenis. Boleh sangkut di kedua2 bahu, biasanya time kita bawa buku atau barang yang agak berat, beg ni yang paling sesuai dah selesa.

WRISTLET
Wristlet ni more to beg duit yang mempunyai tali kecil yang boleh digantung di pergelangan tangan. 

SLINGBAG 
Beg ni biasanya di pakai menyimpang atau accross. Mempunyai tali yang panjang dan labuh. Berbentuk slim dan easy going.
Ok guys.. so uolls dah tau lah nak beli beg apa petang ni kan? I hope dapat membantu uoll berfesyen. ok lah.. see u in the next topic.. Daaa...