Thursday, 20 February 2014

Bagaimana Garam Buluh Hai-O Dihasilkan?

Assalamualaikum Semua..

Hai.. Salam Jumaat to all.. Today nak share sikit with uolls about GARAM BULUH ni.. http://www.chempakamohddin.com/2013/01/hai-o-garam-buluh.html Walaupun before this pun I dah pernah story kat uolls tapi rasa macam nak story lagi.. hahaha.. kenapa?? Haaa... sebab last week my brother punya wedding kan, 1 minggu punya preparation dari sebelum sampai selepas, for sure adik beradik adalah dikalangan orang2 yang terpenting, terpenat dan terletih betul tak??

So I memang dah tau and get ready tanya my mom awal2 if ada stock garam buluh kat kampung or not, then my mom said still ada lagi since my mom pun memang minum because of darah tinggi. Dah turun tau..

testimoni garam buluh chempaka mohd din
Testimonial medical check-up from my mom, alhamdulillah bacaan darah tinggi menurun sedikit.
So I memang dah target kena minum garam buluh 3-4 hari straight untuk retain my health coz untuk orang yang kurang masalah kesihatan macam I at least I akan minum 3 kali seminggu. Taknak story panjang2, just nak share macam mana garam buluh yang berkualiti ni dihasilkan..

1) Garam laut yang bebas daripada sebarang unsur pencemaran dikumpul dari Pantai Barat Korea.

garam laut pantai barat korea
2) Buluh berusia 3 tahun dipilih untuk penyerapan kandungan mineral yang effektif.

buluh berusia 3 tahun
3) Ditutupi dengan tanah liat dari kedalaman 20m

buluh ditutupi dengan tanah liat

4) Pembakaran berulang dengan pokok pain dan resin pain pada suhu antara 1000-1500 degree celcius untuk menghapuskan unsur toksin dan logam berat.

bakar suhu tinggi

5) Ketulan garam buluh dikeluarkan dan dihancurkan menjadi serbuk halus. Ia mengandungi 70-80 bahan mineral dan elemen mikro yang baik untuk kesihatan.

beza garam buluh dengan garam biasa

Now nampak tak beza, kenapa kita patut tukar garam biasa kepada garam buluh Hai-O? sebab totally tak sama. And I memang akui, consumption garam buluh sepanjang wedding my brother memang I dapat energy yg optimum, siap boleh buka booth masa wedding lagi tau.. ok uolls, later I akan update testimoni2 sebenar garam buluh ye.. Jumpa lagi.. wassalam.. 

No comments:

Post a Comment