Tuesday, 11 March 2014

Big Business Reward 2014: Upgrade Family Car

Assalamualaikum.. Bismillahirrahmanirrahim..

Segala puji bagi Allah tuhan yang mentadbir sekalian alam.. Syukur yang tak terhingga sampai ke hari ini masih dapat menulis di ruangan personal (blog) tempat berkongsi segalanya dengan pembaca. Segala harapan, impian, susah senang, perih jerih yang dilalui sepanjang perjalanan hidup ini.

Macam tulis ayat dalam syarahan pulak kan.. hahaha... So today sangat2 happy nak share something with all of you. Alhamdulillah after more than a year me in this business with Hai-O, I dapat upgrade something yang memang dah lama diidam2kan.

upgrade chempaka mohd din

Syukur Alhamdulillah.. Impian tak dibiarkan berlalu macam tu aja. Mesti nak kejar sampai dapat. Bukan tak ada orang mengata, benda tu dah jadi biasa seems like dan ada concrete transparent wall dah depan mata ni. Cakap lah apa pun, nothing affected. Bukan nak sombong atau bangga diri, tapi sebenarnya tu lah kekuatan yang ada untuk kita terus maju ke depan. Dan untuk maju bukan lah sesautu yang mudah sebab tak ada jalan pintas. Untuk berjaya kita mesti menghadapi dan mengharungi kejatuhan terlebih dahulu.. Waktu tu KEKUATAN amat dipelukan.. Haa.. panjang celoteh den, ok straight to the entry lah..

In year 2012, pada bulan Februari.. Kami suami isteri dihadiahkan sebuah kereta kancil oleh kedua mertua I lah, at that time mertua I beli kereta baru and waktu tu jugak I sedang pregnant 8 bulan.. We both had no car, ke mana2 pun pergi dengan motor. maklumlah baru kawin, baru nak bina hidup, I pulak masa tu tengah study Master di UiTM Shah Alam so memang perlukan consumption duit yang tinggi.. Atas ihsan kedua ibu bapa, then terlindung lah Rara dari panas matahari dan hujan ribut. Alhamdulillah Allah beri kemudahan..

kancilku sayang
Both dalam kenangan..
 I sangat sayang dengan kancil ni 1st thing is.. Kancil ni 100% original set Daihatsu year 1998, sampai sekarang masih gagah di jalan raya. Yang sebelah tu pun in memories, my husband very passionate on superbike. Tapi atas dasar keselesaan dan keselamatan my husband pendam dulu impian beliau dan tukar ke motor SYM 200 VTS. Dulu sokmo mengadu sakit punggung duk superbike ni, so my husband pun tukar lah.. hahaha.. tak ape, kita aim next target for new superbike k darling.. (aduh.. lari topik lagi).

Bila keluarga makin besar, business pun alhamdulillah maju bonet belakang dah jadi mini stokis maka bermula lah cita2 nak upgrade family car yang lebih selesa. So tumpuan utama ialah gemokkan savings dulu. We all husband and wife memang tak suka berhutang kalau tak ada tujuan yang bermanfaat (fahami maksud ye) especially dalam membeli aset. So from day 1 I started the business, I sangat struggle simpan duit together dengan husband. Sepanjang waktu tu banyak lah kata2 negative yang saya terima.. especially dari orang melayu.

"Kata buat bisnes beribu2, duduk dengan mak bapak lagi ke??.."

"Kau tak keja ke?? mak ayah mambela kau pulak??.."

"Datang dari melaka naik bas ekspress je ke?? mana kereta??.."

"Dah berapa ribu kau dapat buat bisnes MLM ni??.."   

Macam2 lagi lah......

Oohh.. hatiku tercalar jugak, tapi tak apalah.. hanya sekeping gambar yang boleh mematahkan seribu kata2 kan.. Sejak akhir 2012, I tried my best untuk dapat pencapaian berperingkat2 sebab tu normal. Yang bulat tak akan datang bergolek dan yang pipih tak akan datang melayang. Tak ada orang yang berjaya dengan hanya petik jari.. taaddaaaaa... TAK ADA OK..!!! Alhamdulillah dengan bonus bulanan 4 angka, sama macam kerja kat luar.. Sales Manager Awards, Senior Sales Manager Awards, Diamond Night, Free Trip to Seoul Korea dan tahun ini berkat kesungguhan dan kesabaran simpan duit, sangat2 panjatkan kesyukuran pada Allah dapat upgrade family car from Kancil to Persona tanpa hutang..!!!

upgrade persona

Tak nak cakap banyak dah sebab kat atas tadi dah bebel banyak kot ekekeke.. Apa pun sangat2 bersyukur berpeluang buat bisnes dengan syarikat Hai-O marketing bersama2 kumpulan yang kuat iaitu Green Leaders Academy Malaysia (GLAM) dan peluang ni sentiasa terbuka untuk anda semua yang berimpian, bukan yang berangan saje ye.. Siapa kata professional level yang dah dah hidup selesa tak perlu buat side income? Mungkin selesa untuk diri sendiri tapi ibu bapa, adik beradik, kawan2 kita dah selesa tak? Dan siapa kata plain housewife yang jobless like me tak boleh jadi selesa?? tak kan nak redha dan pasrah je kan?? Usaha dulu.. buat dulu.. baru pasrah pada rezeki Allah sama ada ianya milik kita atau tidak.
 
Tapi percayalah Allah dah janjikan rezeki pada orang yang berusaha dan pada orang yang berusaha atau berniat menambah rezeki orang lain.

Cari duit banyak itu bukan kesalahan sebab peluang nak cari duit itu ada. Jangan nanti dah tak ada duit waktu itu akan nampak kesalahan orang lain.

When I thought I couldn't go on, I forced myself to keep going. My success is based on persistence, not luck. 

Good Luck to all.. LIVE LIFE TO THE FULLEST..!!!