Thursday, 25 June 2015

Rara Asna On Camera

Assalamualaikum.. Salam Jumaat..

Tazkirah pagi ni di radio, sedekah yang paling berkat ialah memberi makan kepada ahli keluarga.. Allahu Akbar..

Tapi entry ni bukan nak cerita pasal makan, bulan2 puasa ni kan terliur pulak nanti.. hehe.. Ok2.. saje je kali ni nak up sikit about my busuk Rara Asna, jangan salah faham.. tak ada niat apa2 tau. Tapi sekadar berkongsi.

Before this memang tak pernah lah nak layan dia make up2 bagai, yelah budak2 kan.. takut kadi harmful kat kulit dia, tapi  tak apa lah, dia pengguna setia marine essence. Tak nak kasi kempunan punya pasal haritu mommy dia datang, dia pun dapat make up skali..

Suka lah tu.. kemain lagi, siap tak bagi lap muka. Tak nak mandi plok tu.. ahh.. parah..!! Jom tengok mana rupa yang sayang sangat nak mandi tu..

rara asna 1

rara asna 2

rara asna 3

Ahha.. cukup lah tu berposing nak ooii senget2 kepala tengok dia.. haha. Lepas tu jadi addict, hari2 mintak grooming hmm.. moral of the story do not ever start..!!

But slowly cakap dengan dia, tak boleh make up hari2 nanti kulit tercabut.. kikiki.. sounds scary for her. So siuman lah sikit. Ok uolls, selamat berpuasa.. sayangilah anak2 kita sementara mereka masih boleh kita belai dan manjakan. Later dah besar panjang macam kita ni mak ayah tak boleh gomol2 lagi.. nanti rindu momment tu.

InsyaAllah.. mudah2an anak2 kita semua jadi anak2 soleh.. amin..

Wassalam.

Tuesday, 23 June 2015

JANGAN MINUM MINERAL COFFEE..!! : Mungkin Ada Sesuatu Yang Anda Tak Tahu

Assalamualaikum WBT..

Mungkin ada sesuatu yang uolls tak tahu lagi berkaitan mineral coffee, memang betul.. Satu misteri yang akan saya rungkai dalam entry ni.

BAHAYA MINERAL KEPADA PESAKIT BUAH PINGGANG

Buah pinggang ni paling penting untuk mengekalkan keseimbangan kimia dalam cecair tubuh kita (proses hemeostasis) Setiap buah pinggang mengandungi lebih sejuta struktur berbentuk bola kecil yang dinamakan glomeruli. Glomeruli terletak di cortex atau bahagian luar buah pinggang. Fungsinya ialah menapis cecair mengandungi glukos, asid amino, garam dan bahan kotoran daripada darah. Thats why penjagaan buah pinggang sangat2 penting. 


Buah pinggang je yang mampu buat proses ni sebab darah daripada arteri renal masuk ke buah pinggang dengan tekanan yang kuat. And then memaksa cecair tadi ke medulla melalui heberapa tiub kecil yang dikelilingi oleh saluran darah yang meresapkan zat dan air yang diperlukan tubuh. So darah yang ditapis tadi akan keluar daripada buah pinggang melalui saluran renal dan membuat pusingan semula. Cecair yang ditapis ni mengandungi bahan kotoran yang terkumpul di dalam pundi-pundi kencing dan dikeluarkan melalui air kencing.

sakit buah pinggang
Keadaan buah pinggang yang sudah tidak boleh berfungsi

BAYANGKAN JIKA BUAH PINGGANG GAGAL BERFUNGSI

Apabila seseorang menghidap penyakit buah pinggang yang kronik, ia akan sakit teruk selama beberapa bulan dan berisiko menghidap anaemia. Buah pinggang terus mengeluarkan air kencing namun gagal mengeluarkan bahan kotoran atau menyerap bahan yang berguna. Kegagalan buah pinggang kronik disebabkan beberapa penyakit seperti jangkitan kronik, diabetes atau penyakit berkaitan saluran jantung dan paru2.. BAHAYA KAN??



Kerana itu pesakit buah pinggang tidak digalakkan mengambil mineral coffee, di khuatiri garam buluh yang tinggi mineral yang terkandung dalam mineral coffee tadi tidak boleh ditapis lagi oleh buah pinggang dan boleh membahayakan pesakit.. JELASS??

MINERAL COFFEE ADALAH COFFEE TERBAIK..!!!

Walaubagaimana pun bagi yang tidak mengalami masalah buah pinggang, mineral coffee adalah coffee terbaik yang WAJIB kita amalkan sebagai salah satu makanan tambahan yang memberi banyak kebaikan kepada tubuh badan kita.

Kandungan lebih 77 jenis mineral baik dari garam buluh berupaya mengekalkan badan kita kepada beralkali lemah sebab badan berasid lebih berisiko untuk mendapat penyakit kronik. Di samping tu banyak kelebihan2 yang tidak ada dalam kopi lain di pasaran seperti bantu untuk stabilkan gula dalam darah, mengurangkan asid perut (gastrik), menstabilkan tekanan darah tinggi, batuk & asma, mengenyangkan perut bagi yang nak kurus dan macam2 lagi.
kebaikan mineral coffee

kebaikan mineral coffee
Antara kebaikan mineral coffee yang menyumbang kepada kesihatan yang baik
rara asna mineral coffee
My promoter Rara Asna.. hehehe
Apapun mineral coffee tetap yang terbaik..!!! Dari segi aroma, rasa yang menusuk qalbu dan yang paling penting manfaat yang kita dapat untuk kekalkan kesihatan yang baik. Hopefully uolls dapat info yang berguna.

Grab promosi Ramadan only RM52 for 2 boxes. Jimat RM8..!! Valid until 28 June 2015 sahaja ok.. Or other products promotion sepanjang Ramadan boleh click sini


Instagram : @chempakamohddin
Facebook : Chempaka Mohd Din
Call/SMS/Whatsapp/Telegram : 010-2311031




Monday, 22 June 2015

Kedai Makan Best di Melaka : Restoran Bukit

Assalamualaikum.. Salam 5 Ramadan..

Tiktok.. tiktok.. Beberapa jam lagi nak buka puasa dah. Saje tak nak publish awal2 nanti takut terliur plak. Untuk orang2 Melaka yang tercari2 tempat makan bagus, selesa, makanan sedap & berpatutan.. So today nak share satu restaurant review yang terletak di Jalan Ayer Keroh ni.. RESTORAN BUKIT..!!! Restoran makanan Asia, Nyonya & Western.. So banyak pilihan.

alamat restoran bukit
Ni alamat lengkap Restoran Bukit ok..
Tempat makan dia quiet luas, banyak seat fan selesa jugak.. pekerja2 ramah.. senang if nak mintak apa2 and yang paling penting servis tu lah kan.. order cepat je dapat tak payah tunggu lama2.. But mungkin waktu berbuka puasa lain sikit sebab nak prepare makanan serentak kan.. But kalau dah makan insyaAllah puas hati.

menu restoran bukit
Menu di Restoran Bukit.. Yang ni Western Part and banyak lagi menu yang ada
restoran bukit
Nak datang selalu..
restoran bukit bukit katil
Bestnya kalau datang ramai2 satu family

restoran bukit bukit katil
This one Chicken Grill.. Terasa rempah maghribi, sangat tender
choc jelly ice cream
Cik Rara punya.. not bad
soursoap restoran bukit
Air Soursoap.. ada biji2 kat dalam sedap kunyah2 
creme brulee
Creme Brulee yang milky & creamy

Haa.. macam mana?? Boleh try nanti berbuka puasa 1 family tau.. Tak boleh upload gambar banyak2 sangat bulan puasa ni.. bahaya.. So kena pergi and cuba sendiri baru tau.. Any info boleh contact no yang saya bagi dalam kad tu..

Ok selamat berbuka puasa semua.. Wassalam..










Saturday, 20 June 2015

Promosi Terlanjur Murah: Cantik Sihat Ramadan Syawal


Assalamualaikum semua..

Sempena Ramadan Kareem yang mulia ni kan, iolls pun nak bagi uolls rasa mudah, murah, sihat cantik bergaya bulan Ramadan dan Syawal ni.. Maka iolls buat promosi TERLANJUR MURAH gitteeww.. Promosi ni valid from 15 - 28 June 2015 ya.

Bukan apa.. sambil2 buat ibadah berniga, memudahkan dan meringankan urusan orang lain jugak satu tuntutan.. hehe.. ok jom tengok apa yang saya tawarkan untuk promosi kali ya..!!!

set kurus bajet
SET KURUS BAJET
marine essence
MARINE ESSENCE COMBO

mineral coffee
MINERAL COFFEE

bio seleza
BIO SELEZA FEMININE PAD
marine essence beauty bar
MARINE ESSENCE BEAUTY BAR

bb plus collagen
BB PLUS COLLAGEN
garlic tablet
GARLIC TABLET
garam buluh
GARAM BULUH MASAKAN
premium beautiful
WAIST NIPPER PREMIUM BEAUTIFUL

So ni antara yang saya offer sempena bulan Ramadan. Cepat2 grab ok.. any info:

Instagram : @chempakamohddin
Facebook : Chempaka Mohd Din
Call/SMS/Whatsapp/Telegram : 010-2311031



Thursday, 18 June 2015

Amalan Di Bulan Ramadan

Assalamualaikum.. Salam Jumaat Muslimin dan Muslimat..

Bila masuk bulan Ramadan sebenarnya banyak amalan2 sunnah yang boleh kita lakukan untuk bekal saham akhirat kerana Ramadan ada bulan yang paling ditunggu2 oleh orang muslim..

ramadan

Tidur jadi IBADAH, doa jadi IJABAH, pahala pula dilipat gandakan.. subhanallah. Antara amalan2 yang boleh kita lakukan ialah:

1) Mengerjakan Solat Sunat Tarawih setiap malam secara berjemaah
2) Solat Sunat Tahajjud & Solat Sunat Taubat sebelum bersahur.
3) Banyakkan bersedekah & memberi hidangan berbuka kepada orang yang berpuasa
4) Tetap berjemaah di tiap2 sembahyang fardhu, iktidal di masjid & membaca Al-Quran.
5) Memperbanyakkan bacaan sepertimana di anjurkan Rasulullah S.A.W sewaktu hendak berbuka atau pada bila2 masa.

amalan bulan ramadan

Semoga kita tergolong di kalangan orang2 yang diterima amalan & ibadah.. insyaAllah.. Selamat menunaikan ibadah puasa..

Wassalam..

Wednesday, 17 June 2015

PB WONDERS DAY 2015

Assalamualaikum & Salam 1 Ramadan..

Entry ni di type just right after sahur.. hehe. Tak nak tulis banyak, tapi biarlah gambar2 berbicara.. betapa BEST, HAPPENING, LUCKY & SERONOKnya event PB WONDERS DAY Sabtu lepas.. Jangan cakap dah basi eh.. sebab bahang dia masih terasa lagi sampai hari ni tau.. hehehe..

top 12 pb wonders
Total Transformation Premium Beautiful + Set Kurus Bajet
Jom tengok aktiviti-aktiviti sepanjang majlis berlangsung, the environment & of course the foods.. Bila ingat balik rasa macam nak ulang, sebab best sangat event yang 4 jam pun rasa macam tak cukup.. ekekeke..

coach farazul
Tips simple exercise dari coach selebriti
pb wonders 2
Membongkar rahsia kurus sihat.. yeay..!!
pb wonders glam

pb wonders day food

pb wonders day team

Alhamdulillah semua berjalan baik.. big event yang julung2 kali diadakan organized by GLAM. Yang baik kita sama2 kongsikan.. Rugi kalau ada ilmu pengetahuan tapi tak manfaatkan kan3.. So see ya in the next entry..

Wassalam..

Tuesday, 16 June 2015

My First Victoria's Secret

Assalaamualaikum & Salam Ramadan Al-Mubarak..

Alhamdulillah esok nak puasa dah.. Actually kita yang dah berkeluarga ni mesti mengutamakan persiapan nak sambut raya tak kisah nak sederhana ke nak meriah ke terpulang masing2.. Macam saya sendiri selagi boleh pakai kita pakai. Saya bukan jenis orang gila jenama atau suka membeli berangan mewah. Asal cantik & ada good quality saya ok je. So biasa masa raya kadang2 repeat balik accessories last year.
Kalau tak jimat nanti simpanan tak GEMOOKK lah kan..

So today nak share happiness.. Ni kira 1 st time dapat guna Victoria's Secret.. cop3.. saya tak beli ye.. saya dapat hadiah lucky draw masa PB WONDERS DAY.. Haa.. tulah sapa suruh tak datang kan.. hehehe

victoria's secret pouch
Haa.. dah kata hadiah best2.. nak katakan banyak yang saya ada sebeb reward dalam bisnes dari GLAM, dari Leaders.. yang penting perform & improve achievement. So cute pouch bag ni.. besar and macam2 boleh fill in.. Alhamdulillah.. memang suka sangat dapat ni.

victoria's secret pouch bag

Cantik kan.. suka3.. insyaAllah kalau murah rezeki lagi nak collect banyak accessories dari reward bisnes.. Sebab saya nak beli memang akan fikir 10 kali.. hehe, Dahulukan keperluan, baru kehendak hokeyy..

Ok uolls selamat berpuasa semua.. mudah2an ibadah kita dan amalan kita diterima.. insyaAllah..

Wassalam..