Thursday, 10 December 2015

Wishlist 2015: Rumahku Syurgaku

Assalamualaikum Wbt..


Kembali bersiaran macam biasa.. Alhamdulillah kita dah hampir memasuki gerbang 2016, maka tahun 2015 bakal kita tinggalkan & tak mungkin kembali lagi.. sob.. sob.. sob.. Whatever it is, kita harus move on sebab yang bakal kita hadapi adalah masa depan betul tak?

So how's your 2015 wishlist??? Today saya nak share one of wishlist yang paling besar rahmat bagi saya lah which is dapat rumah sendiri setelah 3 tahun menumpang di rumah parents, then menyewa rumah orang.. Finally..!!!!
Sedikit panduan berkenan "cost" for those yang pertama kali nak masuk rumah baru.

rumah 1
Pertama kali jejak kaki melawat kawasan
rumah 2
Proses bikin kabinet dapur & partition. Partition ni cost RM1200

rumah 3
Kabinet dapur siap bawah sahaja cost RM3300

rumah 4

rumah 5
Kerja-kerja melantai tanah untuk mengelakkan becak, bahagian tepi dan belakang rumah (separuh) cost RM1000


Selesai kerja2 renovation serba sikit yang basic je. Actually perlu preparation yang banyak esp mcm we olls yang perlu sediakan kecukupan sebuah rumah termasuk aspek keselamatan. Oleh sebab saya tak snap banyak gambar, (insyaAllah next entry akan update lagi) So kat sini saya listkan sikit total expenses. Tiada apa2 tujuan cuma buat panduan sahaja.


Syukur nikmat Allah.. berjaya siapkan semua kecukupan. Memang diakui cost nak masuk rumah memang tinggi, but insyaAllah dengan persiapan & simpanan yang konsisten.. Anda tak perlu berhutang or buat extra pinjaman bank untuk semua ni. Dan syukur jugak dengan bisnes yang saya buat serba sikit dapat bantu ringankan beban suami.

Ok setakat ni dulu perkongsian saya.. nanti saya share tips pemilihan perabot & tips menabung rumah petama ok..

Jumpa next entry uolls.. Wassalam..